Δήμητρα Χατούπη

@

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στις σχολές Θεάτρου Τέχνης και Π. Κατσέλη. Είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει σπουδές κλασσικού χορού και τραγουδιού. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή “Ίασμος”, το μάθημα της Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2003 ιδρύει και διευθύνει τη Σχολή Θεάτρου “Δήλος”, στην οποία διδάσκει Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό. Από το 2005 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο New York College.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες (Ανδρέας Βουτσινάς, Θεόδωρος Εσπίριτου, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιάννης Ιορδανίδης, Κωστής Καπελώνης, Γιώργος Κιμούλης, Νίκος Κούνδουρος, Θεόδωρος Τερζόπουλος,Κώστας Φέρρης κα) και έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 40 θεατρικές παραστάσεις.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες ( Εργοστάσιο, Καραβάν Σαράι, Αριθμημένοι , Ο ψύλλος, Τράνζιτο, Μιρουπάφσιμ, Η Τρίτη Νύχτα κ.α). Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές τηλεοπτικές σειρές (Μπουλούκια, Ανατομία ενός Εγκλήματος, Εσύ Αποφασίζεις, Μια Γυναίκα από το Παρελθόν, Ο Πρίγκηπας, κ.α).

Το 1997 τιμήθηκε με το έπαθλο Κοτοπούλη για την ερμηνεία της στο Κουαρτέτο σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη. Έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δύο φορές για α’ γυναικείο και δύο για β’ ρόλο.

Το 2000 πήρε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την τηλεοπτική σειρά Ανίσχυρα Ψεύδη. Το 2003 ιδρύει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Η Πάνδημος Ηώς».